WOZ-waarde en erfbelasting

De vastgestelde WOZ-waarde is vaak te hoog omdat er ten onrechte vanuit wordt gegaan dat de woning gemoderniseerd en goed onderhouden is. Daardoor betaalt u als erfgenaam mogelijk te veel belasting. Het goede nieuws is: u kunt te veel betaalde erfbelasting terugkrijgen, tot 5 jaar na het overlijden van uw familielid.
WOZ kwadraat kan u hierbij ondersteunen. WOZ kwadraat hielp al vele erfgenamen met het terughalen van te veel betaalde erfbelasting. Het kan daarbij gaan om behoorlijke bedragen. Bovendien: een WOZ-bezwaar maken kan u alleen maar geld opleveren. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden:
Bel ons
Mail ons
Vul contactformulier in

WOZ waarde en erfbelasting

Waarom een specialist inschakelen bij bezwaar aangifte erfbelasting?

Wanneer iemand in uw familie overlijdt, is de aangifte erfbelasting waarschijnlijk niet uw eerste prioriteit. Bovendien zijn de bezwaarprocedures niet zo eenvoudig. Wanneer u bijvoorbeeld bezwaar aantekent tegen de vastgestelde WOZ-waarde, duurt het vaak wel 10 maanden voordat u een officiële reactie op het bezwaarschrift krijgt. Terwijl u al binnen 8 maanden na overlijden aangifte van de erfbelasting moet doen. 
Bovendien is het belangrijk om bij het opstellen van een bezwaarschrift geen aspecten over het hoofd te zien. Zoals de toepassing van het juiste belastingjaar (de juiste peildatum) voor de WOZ-waarde of de relatie tussen verkoopprijs en WOZ-waarde. Daarom is het verstandig om gebruik te maken van een expert die weet waarop hij moet letten. U bent daarvoor bij WOZ kwadraat aan het juiste adres.

Contact opnemen

Succesvolle procedures erfbelasting

Bij erfbelasting gaat het om hoge belastingtarieven. Een lagere WOZ-waarde kan resulteren in een flinke verlaging van de erfbelasting. Daarom is het verstandig om de WOZ-waarde van geërfd vastgoed altijd samen met een expert te bespreken. WOZ kwadraat heeft al voor vele erfgenamen succesvolle procedures gevoerd. Hieronder ziet u een voorbeeld: 

Succesvolle procedures erfbelasting

Erfbelasting berekenen: praktijkvoorbeeld Meerssen

Nicht van de erfgenamen is overleden in oktober 2021
Woning is verkocht in januari 2023 voor € 308.000
WOZ-waarde belastingjaar 2021 € 295.000
Na bezwaar door WOZ kwadraat is de WOZ-waarde verlaagd naar € 233.000
Daardoor betalen de erfgenamen 30% van het verschil (€ 62.000) minder aan erfbelasting, dat is €18.600.

In dit geval was de erfbelasting reeds betaald. WOZ kwadraat zorgt ervoor dat de Belastingdienst het betreffende bedrag binnen enkele maanden terugbetaalt aan de erfgenamen.

Vrijblijvend contact opnemen

WOZ-waarde en erfbelasting
Erfbelasting en WOZ-waarde

Erfbelasting en WOZ-waarde: onze werkwijze

WOZ kwadraat heeft vanaf 2010 een beproefde werkwijze ontwikkeld voor procedures op het gebied van erfbelasting. Na een vrijblijvend intakegesprek krijgt u snel duidelijkheid of er voldoende kans van slagen is. Transparantie staat bij WOZ kwadraat voorop. 

Stappenplan erfbelasting WOZ kwadraat

  • Intakegesprek
  • Machtiging & overeenkomst
  • Toetsen WOZ-waarde en belastingaanslag
  • Bezwaarschrift richting Belastingdienst
  • Toetsen uitspraak van Belastingdienst op bezwaarschrift
  • Eventueel verdere activiteiten richting Belastingdienst en bestuursrechter
  • Regelen dat de eventuele teruggave rechtstreeks op uw rekening wordt teruggestort.

Tijdens de stappen in de procedure houdt WOZ kwadraat u op de hoogte van de voortgang. 

Geïnteresseerd?

Wilt u ook niet onnodig veel erfbelasting betalen? WOZ kwadraat hielp al vele erfgenamen met bezwaarschriften. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden:
Bel ons
Mail ons

Neem vrijblijvend contact op

Veelgestelde vragen over erfbelasting en WOZ-waarde

Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is een belasting die de overheid heft over erfenissen. Wanneer iemand overlijdt en geld en/of goederen aan u nalaat, moet u belasting betalen over de waarde van de erfenis. Het tarief van de erfbelasting is grotendeels afhankelijk van twee factoren: de omvang van de erfenis en de graad van verwantschap tussen de erfgenaam en de overledene. Wanneer u (onder meer) een woning erft, gebruikt de Belastingdienst de WOZ-waarde om de waarde van de woning te bepalen.

Welk belastingtarief geldt voor mij?

De hoogte van de erfbelasting wordt gebaseerd op uw relatie tot de overledene. Partners en kinderen betalen een lager tarief dan kleinkinderen, die weer een lager tarief betalen dan neven of nichten. De tabel hieronder geeft een overzicht van de tarieven erfbelasting voor 2023.

Tarieven erfbelasting 2023

Ik heb weleens de term ‘vrijstelling erfbelasting’ gelezen. Wat betekent die term?

Over een bepaald deel van de erfenis hoeft u sowieso geen belasting te betalen. Dit wordt de vrijstelling genoemd. Hoe hoog die vrijstelling is, hangt af van uw relatie met de overledene. De tabel hieronder laat zien welke vrijstelling voor u van toepassing is.

Vrijstelling erfbelasting 2023

Met name voor kinderen, kleinkinderen en alle overige personen is de vrijstelling relatief klein. Daarom levert een lagere WOZ-waarde voor hen relatief snel een aanzienlijk voordeel op.

Ik heb de erfbelasting 3 jaar geleden al betaald. Kan ik nu nog bezwaar maken?

Ja. Tot 5 jaar na het overlijden van uw familielid kunt u nog bezwaar aantekenen tegen de belastingaanslag en kunt u te veel betaalde erfbelasting terugkrijgen. WOZ kwadraat voerde al vele succesvolle procedures voor erfgenamen, die beseften dat ze zichzelf mogelijk tekort hadden gedaan.

Kan ik u helpen? +31 6 33909399
Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het